Advokatska kancelarija dr Ana Budak Beograd

Meko pravo u sistemu Ujedinjenih nacija relevantno za akvizicije poljoprivrednog zemljišta

Meko pravo u sistemu Ujedinjenih nacija relevantno za akvizicije poljoprivrednog zemljišta

Akvizicije poljoprivrednog zemljišta nalaze se u žiži javnosti više od decenije. Na ovu temu pisani su mnogi radovi, objavljivane studije, rađeni projekti. Mnoge nevladine organizacije i udruženja poljoprivrednika etiketirali su akvizicije poljoprivrednog zemljišta kao „grabljenje zemlje“, ukazujući na flagrantna kršenja ljudskih prava. Kritike su, inter alia, rezultirale proliferacijom instrumenata, po pravilu, „mekog“ prava, sa ciljem da ih regulišu i učine korisnim za lokalno stanovništvo i zemlju domaćina investicije uopšte. U tom smislu, mnoge organizacije, predstavnici vlada i nezavisni eksperti iznedrili su kodekse ponašanja, a svaki od njih dao je svoj doprinos u regulisanju ovog fenomena. U ovom radu biće predstavljeni oni instrumenti doneti u sistemu Ujedinjenih nacija. Rezultati istraživanja pokazali su da navedeni instrumenti imaju potencijal da maksimizuju pozitivne, odnosno minimizuju negativne efekte akvizicija. Iako je domašaj ovih instrumenata ograničen njihovom dispozitivnom prirodom te činjenicom da će njihova efikasna implementacija i primena zavisiti od dobre volje investitora i država, njihov značaj je veliki.

Pogledajte ceo tekst.

 

NAPOMENA

Svi stručni tekstovi na ovom veb-sajtu zasnovani su na propisima koji važe na dan objavljivanja konkretnog teksta. Svi izneti stavovi predstavljaju tumačenje zakonskih odredbi od strane njenog autora i nisu obavezujući. Svi tekstovi imaju isključivo informativni karakter. Informacije prikazane na ovom veb-sajtu nisu, ne mogu biti niti ih treba shvatiti kao pravni savet te ne mogu zameniti pravni savet koji može dati advokat nakon sagledavanja svih činjenica konkretnog slučaja.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pretraga

dr Ana Budak
dr Ana Budak

Vaš cilj je naš prioritet i koristimo se svim mogućim pravnim sredstvima kako bismo na najefikasniji način došli do željenog rezultata.

Imate pravno pitanje ?

Ne dopustite da Vas pravni problemi muče – kontaktirajte nas odmah!

Pozovite nas

+381 69 137 19 82

Pišite nam

office@legis.rs

Pišite nam

ana.budak@legis.rs