Advokatska kancelarija dr Ana Budak Beograd

Nasleđivanje porodičnog poljoprivrednog gazdinstva

Nasleđivanje porodičnog poljoprivrednog gazdinstva

Pojam porodičnog poljoprivrednog gazdinstva

Porodično poljoprivredno gazdinstvo je poljoprivredno gazdinstvo na kojem fizičko lice – poljoprivrednik, zajedno sa članovima svog domaćinstva, obavlja poljoprivrednu proizvodnju odnosno obavlja preradu poljoprivrednih proizvoda odnosno obavlja druge nepoljoprivredne aktivnosti (ruralni turizam, stari zanati i sl.).

Nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva

Nosilac poljoprivrednog gazdinstva je fizičko lice – poljoprivrednik i preduzetnik koji obavlja poljoprivrednu proizvodnju odnosno obavlja preradu poljoprivrednih proizvoda odnosno obavlja druge nepoljoprivredne aktivnosti (ruralni turizam, stari zanati i sl.) i koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava kao nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.

Pri upisu porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, u Registar se obavezno upisuje poljoprivrednik – fizičko lice koji je nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstava, a mogu (dakle, ne moraju) se upisati članovi porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.

Član porodičnog poljoprivrednog gazdinstva

Član porodičnog poljoprivrednog gazdinstva može biti punoletno lice ukoliko je član istog domaćinstva, ukoliko se stalno ili povremeno bavi radom na gazdinstvu i ukoliko je upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava kao član porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, a na osnovu izjave da je član porodičnog poljoprivrednog gazdinstva odnosno ukoliko je u pitanju maloletno lice, na osnovu izjave roditelja odnosno zakonskog staratelja.

Smrt nosioca porodičnog poljoprivrednog gazdinstva i prava ukućana

U slučaju smrti nosioca porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preostali upisani članovi porodičnog poljoprivrednog gazdinstva sporazumno određuju privremenog nosioca iz svojih redova. Nakon postizanja sporazuma, članovi gazdinstva o istom obaveštavaju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, tj. Upravu za agrarna plaćanja, i to u roku od 30 dana. Obaveštenje se sačinjava na propisanom obrascu, a potpisuju ga svi članovi koji su postigli navedeni sporazum i lice koje su imenovali za privremenog nosioca porodičnog poljoprivrednog gazdinstva.

Smrt nosioca porodičnog poljoprivrednog gazdinstva i prava naslednika

Nakon smrti nosioca poljoprivrednog gazdinstva, potrebno je da naslednici pokrenu ostavinski postupak pred nadležnim sudom. Po pravosnažnom okončanju ostavinskog postupka i sprovođenja promena u katastru nepokretnosti, vrši se registracija i prijava nasleđene imovine svakog pojedinog naslednika.

Zaključak

Iz gore navedenog se može zaključiti da se kao privremeni nosilac gazdinstva može upisati isključivo lice koje je član gazdinstva, pri čemu članovi gazdinstva nisu nužno i naslednici ostavioca.

Dakle, može se dogoditi da se za naslednike oglase lica koja nisu članovi porodičnog poljoprivrednog gazdinstva čiji je nosilac bio ostavilac. U tom slučaju, imovina naslednika koji nisu članovi porodičnog poljoprivrednog gazdinstva može se upisati tek nakon pravosnažno okončanog postupka i promena u katastru nepokretnosti. Sprovođenjem gore navedenih promena, prestaje funkcija privremenog nosioca gazdinstva koji su ostali članovi sporazumno imenovali.

NAPOMENA

Svi stručni tekstovi na ovom veb-sajtu zasnovani su na propisima koji važe na dan objavljivanja konkretnog teksta. Svi izneti stavovi predstavljaju tumačenje zakonskih odredbi od strane njenog autora i nisu obavezujući. Svi tekstovi imaju isključivo informativni karakter. Informacije prikazane na ovom veb-sajtu nisu, ne mogu biti niti ih treba shvatiti kao pravni savet te ne mogu zameniti pravni savet koji može dati advokat nakon sagledavanja svih činjenica konkretnog slučaja.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pretraga

dr Ana Budak
dr Ana Budak

Vaš cilj je naš prioritet i koristimo se svim mogućim pravnim sredstvima kako bismo na najefikasniji način došli do željenog rezultata.

Imate pravno pitanje ?

Ne dopustite da Vas pravni problemi muče – kontaktirajte nas odmah!

Pozovite nas

+381 69 137 19 82

Pišite nam

office@legis.rs

Pišite nam

ana.budak@legis.rs