Advokatska kancelarija dr Ana Budak Beograd

Adekvatnost koncepta ljudskih prava

Adekvatnost koncepta ljudskih prava

Postojeći koncept ljudskih prava bazira se na shvatanju da ljudska prava pripadaju svim ljudima na osnovu same činjenice da su ljudi. Ipak, postoje autori koji dovode u pitanje takav koncept. Cilj ovog rada je da prezentuje najznačajnije teorijske stavove o ovom pitanju. Pored toga, analizirane su kritike postojećeg koncepta ljudskih prava. Pomenuti ciljevi ostvareni su primenom konceptualne analize prava, deskriptivno-kvalitativnog metoda, induktivnog metoda i sinteze postojećih saznanja. Rad predstavlja pokušaj da se primenom ovih metoda odgovori na pitanje da li je postojeći koncept ljudskih prava adekvatan. Rezultati istraživanja ukazuju na to da postojeći koncept ljudskih prava jeste adekvatan. Međutim, analiza je ukazala na određene slabosti postojećeg koncepta, pre svega na slabe nadzorne mehanizme nad implementiranjem i izvršenjem obaveza iz ugovora o ljudskim pravima koje su države prethodno ratifikovale, što dovodi u pitanje efikasnost ugovora kao jednu od osnovnih svrha prava. Pokazalo se da su ograničenja ljudskih prava, posebno kada su u pitanju fakultativna ograničnja, podložna zloupotrebama prevashodno usled neretko neodređenih pojmova iz restriktivnih klauzula. Ipak, dosadašnja praksa Evropskog suda za ljudska prava pomogla je u rasvetljavanju tih pojmova, čime je praktično postavila granice volji država u tom smislu. Ovi rezultati impliciraju potrebu za uspostavljanjem jačih nadzornih mehanizama nad ugovorima o ljudskim pravima, što je korak koja neizbežno zahteva političku volju međunarodne zajednice.

Pogledajte ceo tekst.

NAPOMENA

Svi stručni tekstovi na ovom veb-sajtu zasnovani su na propisima koji važe na dan objavljivanja konkretnog teksta. Svi izneti stavovi predstavljaju tumačenje zakonskih odredbi od strane njenog autora i nisu obavezujući. Svi tekstovi imaju isključivo informativni karakter. Informacije prikazane na ovom veb-sajtu nisu, ne mogu biti niti ih treba shvatiti kao pravni savet te ne mogu zameniti pravni savet koji može dati advokat nakon sagledavanja svih činjenica konkretnog slučaja.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pretraga

dr Ana Budak
dr Ana Budak

Vaš cilj je naš prioritet i koristimo se svim mogućim pravnim sredstvima kako bismo na najefikasniji način došli do željenog rezultata.

Imate pravno pitanje ?

Ne dopustite da Vas pravni problemi muče – kontaktirajte nas odmah!

Pozovite nas

+381 69 137 19 82

Pišite nam

office@legis.rs

Pišite nam

ana.budak@legis.rs