Advokatska kancelarija dr Ana Budak Beograd

Kada je temperatura u gradskom prevozu previsoka?

Kada je temperatura u gradskom prevozu previsoka?

Sigurno ste se nekada našli u situaciji da temperatura u gradskom prevozu bude nesnosna. Ovo je naročito problem sa tramvajima, gde većina njih uopšte nema klimu niti mogućnost da se ista ugradi, pa je tako ona, kada je u pitanju Beograd, prisutna samo u tzv. „Špancu“.

Pitanje je da li je zakonom ili nekim drugim aktom uopšte propisana obaveza da postoji klima-uređaj? Iznenadićete se, ali odgovor je ne. Naime, Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju propisana je obaveza posedovanja klima-uređaja, ali u taksi-prevozu, ne i za ostale vrste prevoza.

Mogućnost da se ovo pitanje uredi je propuštena budući da pravilnik koji reguliše gradski prevoz u Beogradu nije predvideo klima-uređaj kao osnovni uređaj odnosno kao obaveznu opremu u gradskom prevozu. Naime, Pravilnikom o obavezama saobraćajnog osoblja JKP Gradsko saobraćajno preduzeće „Beograd“ propisano je da vozila u letnjem periodu moraju biti provetrena odnosno, kada je spoljna temperatura iznad 25 °C, moraju biti rashlađena, ukoliko poseduju sistem za rashlađivanje.

Navedeno znači da su vozači u obavezi da uključe klima-uređaj ukoliko je temperatura iznad 25 °C, ali samo ukoliko isti postoji u vozilu. U suprotnom, oni su jedino u obavezi da vrše provetravanje putem prirodne ventilacije (prozori i otvori). Pri tome, postoji obaveza vozača da na svakom terminusu obezbede da, u vozilima koja poseduju ispravan klima-uređaj, svi prozori i krovni lufteri u vozilu budu zatvoreni.

Ukoliko, pak, klima-uređaj postoji, ali je neispravan, vozači imaju obavezu da upišu nepravilnost u listu kvara u putnom nalogu i obaveste dispečera pogona. Suprotno uvreženom mišljenju, ukoliko je klima-uređaj u kvaru, vozači nemaju obavezu da isključe vozilo iz saobraćaja, već im je, naprotiv, izričito propisana obaveza da takvo vozilo ne isključuju iz saobraćaja.

 

NAPOMENA

Svi stručni tekstovi na ovom veb-sajtu zasnovani su na propisima koji važe na dan objavljivanja konkretnog teksta. Svi izneti stavovi predstavljaju tumačenje zakonskih odredbi od strane njenog autora i nisu obavezujući. Svi tekstovi imaju isključivo informativni karakter. Informacije prikazane na ovom veb-sajtu nisu, ne mogu biti niti ih treba shvatiti kao pravni savet te ne mogu zameniti pravni savet koji može dati advokat nakon sagledavanja svih činjenica konkretnog slučaja.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pretraga

Picture of dr Ana Budak
dr Ana Budak

Vaš cilj je naš prioritet i koristimo se svim mogućim pravnim sredstvima kako bismo na najefikasniji način došli do željenog rezultata.

Imate pravno pitanje ?

Ne dopustite da Vas pravni problemi muče – kontaktirajte nas odmah!

Pozovite nas

+381 69 137 19 82

Pišite nam

office@legis.rs

Pišite nam

ana.budak@legis.rs