Advokatska kancelarija dr Ana Budak Beograd

Kada su obavezne zimske gume

Kada su obavezne zimske gume

Šta se podrazumeva pod pojmom „zimska oprema“

Zimska oprema motornih vozila, osim za vozila vrsta L, K, T, Tm, TR i C, podrazumeva:

  • pneumatike za zimsku upotrebu (npr. M+S, SnowWinter i dr.) na svim točkovima vozila vrste M1 i N1;
  • lance odnosno druge uređaje za povećanje trakcije na najmanje dva pogonska točka;
  • za vozila vrsta M2, M3, N2 i N3 obavezni deo zimske opreme je i lopata, osim za vozila koja učestvuju u javnom gradskom prevozu.

Propisan je i debljina gazećeg sloja na pneumaticima odnosno najmanja debljina pneumatika za zimsku upotrebu i iznosi 4mm.

Period obaveze, uslovljenost obaveze i izuzetak

U periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Van navedenog perioda vozila mogu (dakle, ne moraju) biti opremljena zimskom opremom.

U periodu 1. novembar – 1. april ipak ne postoji navedena obaveza ukoliko se na kolovozu ne nalazi sneg, led ili poledica i ne možete biti kažnjeni (čak i ukoliko je temperatura „u minusu“). O stanju na putevima se u svakom trenutku možete informisati klikom na link: https://www.amss.org.rs/stanje-na-putu/strana/mapa.

U naseljima vozila ne moraju biti opremljena lancima odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije (čak i ako u navedenom periodu ima snega, leda ili poledice).

Prekršajne kazne

  • za fizička lica

10.000 – 20.000 dinara

  • za pravna lica

50.000 – 600.000 dinara

  • za preduzetnike

50.000 – 500.000 dinara

NAPOMENA

Svi stručni tekstovi na ovom veb-sajtu zasnovani su na propisima koji važe na dan objavljivanja konkretnog teksta. Svi izneti stavovi predstavljaju tumačenje zakonskih odredbi od strane njenog autora i nisu obavezujući. Svi tekstovi imaju isključivo informativni karakter. Informacije prikazane na ovom veb-sajtu nisu, ne mogu biti niti ih treba shvatiti kao pravni savet te ne mogu zameniti pravni savet koji može dati advokat nakon sagledavanja svih činjenica konkretnog slučaja.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pretraga

dr Ana Budak
dr Ana Budak

Vaš cilj je naš prioritet i koristimo se svim mogućim pravnim sredstvima kako bismo na najefikasniji način došli do željenog rezultata.

Imate pravno pitanje ?

Ne dopustite da Vas pravni problemi muče – kontaktirajte nas odmah!

Pozovite nas

+381 69 137 19 82

Pišite nam

office@legis.rs

Pišite nam

ana.budak@legis.rs